Logo vechtstroom.nl


Willem Mooij uit Loenen aan de Vecht interesseert zich zeer voor de plaatselijke geschiedenis. Foto: Joke Stapper
Willem Mooij uit Loenen aan de Vecht interesseert zich zeer voor de plaatselijke geschiedenis. Foto: Joke Stapper
Vrijwilliger van de Week

'Altijd belangstelling voor historie'

Loenen aan de Vecht - Rond Monumentendag werd er in Loenen aan de Vecht een Vroeger en nu-wandelroute geopend. De route die voortkomt uit een initiatief van de Dorpsraad, is vormgegeven door middel van 19 historische foto's die op een bord zijn aangebracht op markerende plekken in het dorp. De foto's zijn aangeleverd door Willem Mooij, Loenenaar in hart en nieren.

Door Joke Stapper

Heel zijn leven bracht Willem Mooij door in Loenen waar hij geboren werd aan de Grutterstraat. Hij weet dan ook heel veel over Loenen aan de Vecht. Juliette Jonker uit Vreeland, een ander gewaardeerd lid van de Historische Kring Gemeente Utrecht, werkt zoals ze zelf al eens in een gesprek aangaf, graag met hem samen. Willem Mooij bevestigt hun vruchtbare samenwerking: "Ik lever de ideeën en de materialen aan en Juliette en andere redactieleden schrijven de artikelen voor de Vechtkroniek. Doordat ik dagen in het archief zit te zoeken ken ik veel verhalen."

De interesse voor de plaatselijke geschiedenis begon toen Mooij met pensioen ging. "Toen ik een jaar of vijfenzestig, zeventig was, zat ik steeds vaker in het archief. Aanvankelijk was dat archief nog in Loenen aan de Vecht in het oude gemeentehuis te vinden; later is het verplaatst naar Breukelen en een regionaal archief geworden."

Hoewel hij niet een echte prater is komt Willem Mooij op zijn spreekwoordelijke praatstoel zitten en komen de verhalen los. Onlangs was Mooij te gast bij de opening van Molen de Hoop in zijn woonplaats. Hij somt de feiten op over de molen. "Begin 1700 stond de molen er al. Er kwam van bovenaf een verordening dat de boeren daar hun graan moesten laten malen. Weet je wel dat alle boeren tot 1800 graanboeren waren?" Er volgt een uitleg over de ontwikkeling van boerenbedrijven in de regio, over de scheurplicht in de oorlog en de uitleg ervan. "Veeboeren waren verplicht een deel van hun land te benutten voor het verbouwen van graan als voedselvoorziening van de bevolking."

Willem Mooij laat vol trots zijn archief zien. Mappen vol foto's en documenten. Hij heeft het keurig gerubriceerd en weet alles te vinden. Op de tafel in zijn werkkamer boven ligt een selectie klaar voor één van de volgende nummers van het Vechtkroniek. Als ik hem vraag of hij niet bang is dat het blad en de vereniging verdwijnt als hij er niet meer is, reageert hij gelaten. "Dan zijn er ook weer mensen die het oppakken; er zal altijd belangstelling voor de geschiedenis blijven." Willem Mooij heeft zich nog nooit verveeld en dat zal, volgens hem in de toekomst ook niet snel gebeuren. "Ik fiets heel regelmatig rond Loenen, naar Loosdrecht, Vreeland en Breukelen en soms neem ik de auto."

Tussendoor maakt hij cryptogrammen om de geest helder te houden. Hij kan het ieder aanraden: zo'n hobby verrijkt je leven. Willem Mooij zelf ziet zijn werk voor de gemeenschap als hobby. Hij bewijst er de gemeenschap al jaren een grote dienst mee.

Meer berichten

Shopbox