Logo vechtstroom.nl


Open Monumentendag Dorpskerk Maarssen

Zaterdag 9 september 2017 opent de Dorpskerk (Kerkweg 19) van 10:30 - 16:00 uur weer de deuren tijdens de landelijke Open Monumentendagen. Het thema van 2017 is: “Boeren, burgers en buitenlui”.

In de Dorpskerk zal speciale aandacht worden geschonken aan de tien rouwborden (van m.n. de fam. Huydecoper) en de twee herenbanken (Huis ter Meer en fam. Huydecoper). Recent is het grootste Museum van Nederland (dertien gebedshuizen verenigd in het grootste Museum) geopend. De Dorpskerk Maarssen, gebouwd in 1519 (tufstenen toren rond 1200) en het oudste monument van Maarssen, is in eerste instantie een kerkgebouw, maar daarnaast een “Museum in het klein” met bijna 500 jaar (kerkelijke) geschiedenis! Een bezoek aan de Dorpskerk Campus van de Protestantse Gemeente Maarssen (PGM) en het Vechtstreekmuseum te Maarssen geeft een goed beeld van de fam. Huydecoper. Joan Huydecoper (1625 - 1704) was burgemeester te Amsterdam en had als buitenverblijf het huidige gemeentehuis Goudesteijn. Diverse rouwborden van de fam. Huydecoper hangen in de Dorpskerk.

Enthousiaste gemeenteleden van de wijkgemeenten De Ark, Ichthus en Ontmoetingskerk PGM heten iedereen zaterdag 9 september van harte welkom. Voor jong en oud is het mogelijk de kerk aan de hand van een speurtocht en de “10 Karakteristieken” te bekijken en aan rondleiders vragen te stellen. Tussendoor, beginnend om 11:00 uur (Wilco Gijzen), 13:00 uur (Daan Weenk) en 14:30 uur (Jaap Hoeflaken), wordt het monumentale Meere-orgel bespeeld. Dit jaar is ook de gehele dag register taxateur drs. Hans Jongeling, die o.a. bij De Munt te Utrecht heeft gewerkt, aanwezig om oude munten en gouden sieraden te beoordelen. Op het plein van de Dorpskerk kan gezellig iets worden genuttigd. De dag wordt gesponsord door Bakkerij Olink, Bonhof Bloemen en Studiebegeleidings Instituut Douma te Maarssen, Schulpsap te Breukelen en Fortuin (Wilhelmina-pepermunt) te Dokkum.

Zondag 10 september is er om 10:00 uur een kerkdienst m.m.v. het Protestants Kerkkoor Maarssen. Het thema is: “10 september……wordt dat nog wat?” en de voorganger is ds. P.G. Vellekoop van wijkgemeente Ontmoetingskerk. Om 18:30 uur is er een “Dorpskerk Maarssen Zingt” dienst met het thema: “Jeruzalem, aards of hemels”. In deze dienst gaat ds. G.J. Codée van wijkgemeente Ichthus voor en muzikale medewerking wordt verleend door Wilco Gijzen (trompet) en Jaap Hoeflaken (orgel). Evenals in andere kerken te Maarssen, is iedereen welkom in de monumentale Dorpskerk. Voor meer info, o.a. over de Geschiedenis van de Dorpskerk en de Geschiedenis van de Protestante Gemeente Maarssen, een complete beschrijving van de tien rouwborden en de “10 Karakteristieken/plattegrond Dorpskerk” zie: www.dorpskerkmaarssen.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox