Logo vechtstroom.nl


Foto: Joke Stapper
Foto: Joke Stapper (Foto: joke stapper)
Vrijwilliger van de Week

Molen wordt opnieuw opgebouwd

Oud-Zuilen - De route was moeilijk te bereiken met de auto, dus pakte ik de fiets om op een mooie zomerse zaterdag naar Oud-Zuilen ga. Er staat een klein beetje wind. In de Vecht, waar ik langs rijd vaart juist een bootje voorbij met de naam Money Foetsie. De molen van Arie Harkes is, zoals iedereen inmiddels wel vernomen zal hebben, met de grond gelijk.

Door Joke Stapper

In maart brandde het prachtige molentje, zoals Harkes het liefkozend noemt, in een nacht af. Hij werd thuis gebeld met de boodschap dat de molen in brand stond. Toen hij aankwam zag hij de vlammen uit de molen slaan. Hem werd aanvankelijk de toegang ontzegd door een dienstdoende agent, maar hij was niet tegen te houden. Die nacht is als een zwarte bladzijde voor Arie Harkes, die heel wat uren in het onderhoud gestoken had.

Harkes: "Er gebeurt die nacht een hele hoop met je als je je molen in lichterlaaie ziet staan. In een paar uur zie je veertien jaar werk naar de knoppen gaan". Tegenover de resten van de Buitenwegse molen staat een molen in vol ornaat, de Westbroekse Molen, waar Arie Ottevanger eerste molenaar is. "We zijn een goed team", meldt Harkes en Ottevanger knikt ter bevestiging.

In de molen van Ottevanger zet Harkes een pot koffie, die we met elkaar leegdrinken. Daar wordt het gesprek over de afgebrande molen voortgezet. "de volgende dag was er al een actiecomité opgestart door inwoners van Oud-Zuilen. "Dat deed me erg goed."

De molen, die officieel in bezit is van Monumentenzorg wordt inmiddels weer opgebouwd. Harkes: "Dat gebeurt in Afferden. In december verwachten we dat 'ie hier naar toe komt." Veertien jaar geleden ging Arie Harkes naar Wijk bij Duurstede om bij een molen te kijken. Hij ging er met de molenaar naar boven, maakte een praatje en besloot molenaar te worden. Hij stopte met werken en begon met de molenaarsopleiding. Iedere zaterdag komt hij vanuit De Bilt naar de Buitenwegse molen toe. Vakanties duren bij hem nooit lang, want hij wil niet te lang weg zijn. Gelukkig houdt zijn vrouw ervan om niet te ver weg te gaan.

Ondertussen zit Harkes niet stil. De sloten en de sluis worden schoongehouden en het gras wordt gemaaid. Alles wordt keurig netjes gehouden, nu het terrein er zonder molen kaal bij ligt. Als er mensen langskomen vertelt Harkes het verhaal van de brand. Daarnaast laat hij jongelui graag zien wat de functie van een molen is. De wind is opgestoken. De zeilen zijn aangebracht op de wieken van de Westbroekse molen en er kan weer gedraaid worden. Harkes kan niet anders doen dan toekijken.

Hij verheugt zich op de terugkeer van de vernieuwde Buitenwegse Molen, die in de oude stijl terug zal keren. Dan zal hij zijn eigen potje koffie daar weer kunnen zetten.

Meer berichten

Shopbox