Logo vechtstroom.nl


Koos van Nes: "Door rekening te houden met hun wensen en mijn eigen grenzen, zijn er prachtige resultaten te behalen." Foto: Joke Stapper
Koos van Nes: "Door rekening te houden met hun wensen en mijn eigen grenzen, zijn er prachtige resultaten te behalen." Foto: Joke Stapper
Vrijwilliger van de Week

Koos van Nes is voor eerlijke handel

Vreeland - Koos van Nes groeide, bij wijze van spreken, op in de textielgrondstoffen. Het gezinsinkomen werd met vlas verdiend; zelf zou hij daar later ook zijn beroep van maken. Dat was de insteek toen hij zijn hogere textieldiploma haalde.

Door Joke Stapper

Het liep anders en Koos ging werken in de textiel industrie en later lesgeven op het AMFI, de HBO voor fashion management in Amsterdam. Het werken met studenten ligt alweer een aantal jaren achter hem. Nog steeds heeft hij affiniteit met studenten en de textiel in de confectiebranche. Eerlijke handel is een onderwerp waar je het met Koos goed over kunt hebben. Hij verzet zich tegen economische onrechtvaardigheid zoals het kopen van '3 shirts voor een tientje', de acties waar textiele producten zo goedkoop mogelijk over de toonbank gaan. Fair Trade daarentegen zorgt voor een redelijk inkomen voor de producenten van, onder andere, voedsel en kleding.

Inmiddels staan er ook Fair Trade-producten op de planken van een landelijk supermarktenketen. Terwijl in het verleden vrijwilligers van Fair Trade 's zaterdags op het pleintje bij de C1000 in Loenen stonden met koffie en chocola, hebben ze de consument zo weten te beïnvloeden dat de huidige supermarkten niet meer om de eerlijke producten heen kan en ze dus gewoon in het vaste assortiment heeft.

Over de Stichting Sisal kan Koos van Nes levendige presentaties geven. Hoewel hij niet graag op de voorgrond staat maakt hij voor sommige onderwerpen graag een uitzondering. Met enthousiasme vertelt hij over het weeshuis, het ziekenhuis en de zonnebloemvrouwen. Het liefst wijdt hij uit over de middelbare school Munguri en de elektriciteit die daar recentelijk is aangelegd.

De leerlingen van deze school krijgen 's morgens theorielessen, zoals commercie en ondernemerschap. De organisatie heeft toegezegd op zoek te gaan naar geschikt lesmateriaal voor naaisters in opleiding.
"Mensen helpen door in te gaan op hun vragen en verzoeken. Hulp bieden die nodig is en past bij de bevolking biedt het beste resultaat." Van Nes is zich er bewust van dat je altijd op de hoogte dient te zijn van de volkscultuur. "Door rekening te houden met hun wensen en mijn eigen grenzen, zijn er prachtige resultaten te behalen."

Resultaten haalt hij ook bij de PUM, de organisatie die gebruik maakt van ervaring van gepensioneerde mannen en vrouwen. Hij kan het iedereen aanraden om zijn voorbeeld te volgen. "Als je niet meer hoef te werken voor je eigen boterham, kun je je werkervaring inzetten voor de medemens die het minder goed getroffen heeft in hun levensomstandigheden."

Zo is de cirkel rond voor Koos van Nes. Genieten van vrije tijd, tuinieren en gezinsactiviteiten. Daarnaast past hij toe wat hij van zijn ouders meekreeg, namelijk dat je ook zorg moet dragen voor de ander, dichtbij en elders op de wereld. Door iets van jezelf te geven, krijg je de mooiste dingen terug.

Meer berichten

Shopbox