Logo vechtstroom.nl


Marktconcert in de Pieterskerk

Breukelen - Op vrijdag 21 juli 2017 om 12.45 uur speelt Peter van Dijk het Marktconcert in de Pieterskerk te Breukelen; hij vervangt daarbij de Tholense organist Jan de Viet die helaas wegens ziekte is verhinderd. Het programma van dit concert bestaat nu uit de Acht Kleine Praeludien und Fugen van Johann Sebastian Bach.

Met deze 'acht kleintjes', zoals ze liefkozend genoemd worden door 'beginnende' organisten en liefhebbers van klassiek muziek, is iets bijzonders aan de hand - veel experts vragen zich af of die kleine werkjes wel van de grote Bach zijn. De belangrijkste reden daarvoor zijn de vele – in hedendaagse ogen – ‘fouten’ tegen 18e eeuwse compositietechnieken. En, het oudste bewaard gebleven handschrift dateert van na Bachs overlijden. Maar toch, ze lijken duidelijk op andere kleine klavier-praeludia van de grote meester.
Bij Peter van Dijk rees de vraag of die oudste bewaard gebleven afschriften wel exacte kopieën van originele Bach-manuscripten zijn. Heeft wellicht een Middenduits orgeldocent in de 2e helft van de 18e eeuw de acht kleintjes omgewerkt tot etudes met een pedaalpartij? In de afgelopen jaren heeft Peter van Dijk dit idee uitgewerkt tot een reconstructie-poging van de originele versies, onder het motto ‘Back to Bach?’.
De toegang tot dit concert is gratis, wel wordt er gecollecteerd ter bestrijding van de onkosten.

Over Peter van Dijk
Peter van Dijk (1952, Groningen) studeerde orgel, clavecimbel, kerkmuziek en muziekwetenschap in Utrecht en Amsterdam. Hij is een internationaal veelgevraagd organist, docent, voordrachthouder, muziekregisseur, jurylid bij concoursen, publicist en orgeladviseur.
Zijn spel is op vele opnames vastgelegd (CD, LP, radio en televisie) en hij schreef talrijke artikelen en enkele boeken over (orgel)muziekgeschiedenis, uitvoeringspraktijk en orgelbouw(historie).
Als radiomedewerker verzorgde hij vele series orgeluitzendingen, onder meer over historische orgels in diverse Europese landen of cultuurgebieden, zoals de Elzas, Italië, Bohemen en uiteraard Nederland.
Als orgeladviseur was c.q. is hij betrokken bij nieuwbouw- en restauratieprojecten in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en Tsjechië. Peter van Dijk was mede-oprichter en voorzitter van het College van Orgeladviseurs Nederland (CvON). Thans is hij actief in de Landelijke Opleiding tot Orgeladviseur (LOTO).
De CD-box met de complete klavierwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck, die hij produceerde en waaraan hij als organist meewerkte, ontving in 2003 een Edison. In 2011 werd hij onderscheiden met de Speld van de Stad Utrecht.

Reageer als eerste
Meer berichten