Logo vechtstroom.nl


Sjaak Vermeulen vindt dat aan het onderhoud van Oud Aa veel meer aandacht moet worden besteed.
Sjaak Vermeulen vindt dat aan het onderhoud van Oud Aa veel meer aandacht moet worden besteed.

'Voor je het weet gaat het mis'

Breukelen - Wanneer het onderhoud aan wegen te wensen overlaat, dan is het wachten op ongelukken. Dat moet te allen tijde worden voorkomen, als dat mogelijk is. Dat zegt Sjaak Vermeulen. Hij maakt zich grote zorgen en probeert al een paar jaar aandacht te krijgen voor het slechte wegdek aan Oud Aa in Breukelen. Hij maakt zich hard voor een afdoende aanpak. 'Er is wel wat gebeurd, maar die oplossingen zijn niet duurzaam.'

Door Marcel Heunks

"Een tijd geleden is hier verderop een auto tegen een boom aangekomen. Kijk, je ziet duidelijk aan de boom waar de auto deze heeft geraakt. Voorop gesteld, dit had niet hoeven gebeuren als de bestuurder waarschijnlijk niet ook te hard had gereden. Maar je ziet aan de grillige randen van het wegdek en het hoogteverschil met de berm, dat je gemakkelijk de macht over het stuur kan kwijtraken als je hierin terechtkomt."

Geldt dat alleen voor automobilisten?
"Nee, ook fietsers lopen een risico. Het fietspad is op sommige stukken duidelijk smaller door de afkalving van het wegdek. Als je even niet oplet, kan het zomaar zijn dat je met je voorwiel een centimeter of twintig naar beneden gaat. Dat kan een lelijke val tot gevolg hebben. Je moet er niet aan denken."

20 centimeter?
Een paar honderd meter verderop parkeren we de auto in de berm en laat Vermeulen, gewapend met meetlint, zien wat hij bedoelt. "Zie hier, het hoogteverschil kan echt behoorlijk zijn. Als je dan de pech hebt dat er ook nog een boom staat, dan word je daar niet vrolijk van."

Wat is de oplossing?
Het mooist is, al beginnen ze alvast aan één kant, om zo'n ribbelstrook te maken. Er zijn stukjes waar ze dat hebben gedaan, meestal voor een erf, en je ziet direct dat de afkalving is gestopt en dat het mooi aansluit. Zo zou het overal moeten."
Waarom gebeurt dat dan niet?
"Volgens de gemeente is dat een zeer kostbare oplossing. Het heeft weliswaar hun aandacht, maar tegelijk staat het niet heel hoog op de prioriteitenlijst."

Reageer als eerste
Meer berichten