Logo vechtstroom.nl


Orgelconcert in Pieterskerk

Vive la France! Orgelconcert op 14 juli in de Pieterskerk te Breukelen. Het tweede Marktconcert dit jaar wordt gegeven door de Utrechtse organist Peter Verhoogt.

Het Bätzorgel in de Pieterskerk te Breukelen (Straatweg 59) is niet groot, maar wel veelzijdig. Zo is het, met enig speurwerk, mogelijk om een geheel Frans programma te brengen. 'De datum, 14 juli, vraagt daar natuurlijk om', zegt organist Peter Verhoogt. En hij komt met een levendig, gevarieerd programma - een parade geformeerd uit muziek van Couperin, Roberday, Boëly, Franck en Langlais.
Het concert begint om 12.45 en duurt ongeveer 30 minuten. De toegang is vrij, na afloop is er een collecte. De deuren blijven open, dus als u later zou zijn, en toch nog wilt luisteren, kunt u rustig naar binnen lopen. En, u kunt, eventueel, ook eerder weggaan. In het koor staat een doos 'voor de organist! 'waar u dan uw bijdrage in kwijt kunt - want, bedenk: het orgel speelt niet vanzelf!

Peter Verhoogt studeerde orgel bij Frits Bayens, Peter van Dijk, Bert Matter en Stephen Taylor. Hij studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en kerkmuziek op het Utrechts Conservatorium. Zijn eindscriptie handelde over een echtheidsonderzoek van vermeende Bachwerken (Neumeister – Sammlung). In 1980 was hij winnaar van het Domstad-Orgelconcours. Van 1995 t/m 2009 was Peter als organist verbonden aan de St Aloysiuskerk te Utrecht.
Peter Verhoogt geeft regelmatig soloconcerten door het hele land. Het programma van die concerten is meestal zo samengesteld dat het orgel met al zijn klankkleuren te horen is.
Hij begeleidt diverse koren in Utrecht en omgeving. Ook speelt Peter regelmatig tijdens TV kerkdiensten voor het KRO Mediapastoraat.
Sinds september 2009 volgt hij een opleiding koordirectie aan de Hogeschool IDE (Joop Schets) te Gorinchem. Per 9 maart 2010 is hij dirigent/organist van de St. Willibrorduskerk te Bodegraven. www.peterverhoogt.nl

Reageer als eerste
Meer berichten