Logo vechtstroom.nl


In de Driestroom in Breukelen vind je één van de computer cafés van de Stichtse Vecht. Hier werken Hans Grooten en Yvonne Trouw als vrijwilligers.
In de Driestroom in Breukelen vind je één van de computer cafés van de Stichtse Vecht. Hier werken Hans Grooten en Yvonne Trouw als vrijwilligers. (Foto: Joke Stapper)
Vrijwilliger van de Week

Ambassadeurs van het Computer Café

Vrijwilligers: onmisbaar in de samenleving. Deze week zetten we Yvonne Trouw en Hans Grooten in het zonnetje.

Door Joke Stapper

BREUKELEN - In de Driestroom in Breukelen vind je één van de computer cafés van de Stichtse Vecht. Op het moment dat ik er ben zijn ze niet officieel open, maar er zijn wel twee vrijwilligers aanwezig: Yvonne Trouw en Hans Grooten. Samen bekleden zij het voorzitterschap van het computercafé.

Grooten legt uit: "De internetcafés zijn ontstaan toen nog niet iedereen een computer in huis had. Vanuit deze werkplekken werd het mogelijk om, bijvoorbeeld tijdens de vakantie, berichten naar huis te sturen."

"Geïnspireerd door deze voorzieningen zijn ook de Senioren Computer Cafés gestart. Vanuit deze plek werd men in de gelegenheid gesteld om iets over computers te leren. De doelgroep hierbij was 'de oudere'."

Computer Café en Seniorenweb

Ongeveer vijftien jaar geleden werd er een vereniging opgericht waar iedereen lid van kon worden. Hierdoor kon er hulp worden gezocht en geboden bij allerlei vragen op computergebied. Zo ontstonden de eerste leercentra van het Seniorweb.

Het Computer Café en het Seniorweb zijn 2 verschillende organisaties. Seniorweb is een landelijke dienst waarvan men tegen een gering bedrag lid kan worden. Het Computer Café organiseert op vaste tijden en plaatsen in Stichtse Vecht hulp voor computerproblemen en verzorgt cursussen voor computer-, tablet en smartphone gebruik. Er werken 20 vrijwilligers.

Heel veel mensen hebben dankbaar gebruik gemaakt van docenten die cursussen op computergebied verzorgden en problemen hielpen op te lossen. "Als we het zelf niet direct konden oplossen, zochten we het later uit", herinnert Yvonne Trouw zich.

Laagdrempelige inloop

Het computercafé is vooral een laagdrempelige inloop voor mensen die tegen problemen aanlopen in het werken met de computer. Trouw: "Daarnaast hebben we een sociale functie; we zitten met koffie klaar om iedereen te ontvangen. Ook de ontmoeting is belangrijk"

Voor Hans Grooten en Yvonne Trouw betekent hun vrijwilligerswerk dat ze de kennis van computers die ze in hun werk opdeden kunnen toepassen op een plek waar mensen om hulp komen vragen. Grooten: "Meestal lukt het om op de vragen die worden gesteld antwoord te geven." Je moet vooral niet te voorzichtig zijn" dat is wat Yvonne Trouw de bezoekers mee geeft.

Overheid

De overheid stimuleert computergebruik. Informatievoorziening wordt steeds meer digitaal, dus is het belangrijk dat iedereen daar gebruik van kan maken. Ook de bibliotheken bieden hulp door programma's aan te bieden zoals 'Klik&Tik' en 'digisterker'. De verwachting is dan ook dat er steeds meer zal worden samengewerkt.

De doelgroep van het seniorencafe is in de loop van de tijd jonger geworden. De naam luidt tegenwoordig dan ook: Computer Café Breukelen. Of u jong bent of wat ouder: ook u bent welkom in de Driestroom, voor al uw vragen op computergebied. En anders gewoon voor de koffie en de gezelligheid.

Iemand aanmelden voor deze rubriek? Mail alle gegevens naar: redactie.ves@persgroep.nl

Reageer als eerste
Meer berichten