Logo vechtstroom.nl


Rogier Sluyter, de vrijwilliger van deze week, aan tafel. "Mijn leven speelt zich vaak af rond een tafel."
Rogier Sluyter, de vrijwilliger van deze week, aan tafel. "Mijn leven speelt zich vaak af rond een tafel." (Foto: Joke Stapper)
Vrijwilliger van de Week

'In een dorp ben je niet anoniem'

Vrijwilligers: onmisbaar in de samenleving. Deze week zetten we Rogier Sluyter in het zonnetje.

Door Joke Stapper

VREELAND - Dit jaar viert het gezin van Rogier en Sandra Sluyter hun 'woonjubileum'. Vijfentwintig jaar wonen ze in het dorp Vreeland; ook de zussen van Sluyter wonen er in de buurt. "Het voordeel van het dorp is dat je niet anoniem bent", ligt Sluyter zijn voorkeur toe. Hij heeft al veel dorpsgenoten leren kennen doordat hij meespeelde in verschillende musicals.

"Geweldige herinneringen hebben we aan de uitvoering van Robin Hood op het Fort aan de Kleizuwe. Alles klopte op dat moment; het weer, de sfeer, de spelers en het spel." Er verschijnt een grote glimlach op zijn gezicht als hij er aan terugdenkt.

De glimlach is er eigenlijk bijna steeds: hij lijkt veel plezier te hebben in de dagelijkse werkzaamheden. Zelfs als het even niet meezit: in de familie werden ze van heel nabij getroffen door kanker. Een dierbare zwager leed en overleed aan de ziekte. Op de familieleden heeft dit veel invloed gehad.

Druk restaurant

Omdat hij erg van fietsen houdt, had Rogier Sluyter sterk de behoefte om deel te nemen aan de Alpe d'Huzes. Dat was praktisch gezien nog niet mogelijk, omdat hij en zijn vrouw een druk restaurant runden.

Toen ze de zaak verkochten bood dit de mogelijkheid om mee te doen aan de fietstocht en daarmee een bijdrage te leveren aan het KWF.

Organisatie Alpe d'Huzes

Inmiddels werkt Sluyter mee aan de organisatie van Alpe d'Huzes. Hij houdt zich bezig met het zoeken van sponsoren en het zelf geld inzamelen voor de fietstocht die rond de zesde juni jaarlijks in Frankrijk wordt gehouden. Sluyter zoekt samen met anderen locaties voor benefit diners waar deelnemers een fors bedrag betalen voor een goed diner. De opbrengst van deze diners komt helemaal ten goede aan het KWF.

Zelf vat hij zijn taak voor Alp d'Huzes kort en bondig samen: "Lullen voor spullen." Inmiddels zet hij deze vaardigheid in op grote schaal. Voor de 20.000 bezoekers zorgt hij met een team ook voor de inkoop van gratis of gesponsord voedsel.

Meer diners

Ook op kleinere schaal organiseert Sluyter diners of lunches om mensen samen te brengen. Zo werd aan het begin van het jaar het 'MedeVreelandersdiner' gehouden. Dit diner en anderen ontstaan vanuit een behoefte om mensen kennis te laten maken met elkaar.

Bij het 'MedeVreelandersdiner' was de drijfveer om verbinding mogelijk te maken tussen mensen die dan misschien wel in het zelfde dorp wonen, maar elkaar niet dagelijks ontmoeten."Rond de tafel ontstaan namelijk de mooiste gesprekken", aldus Sluyter. "Daaraan bij te dragen en deel van uit te maken, daar kan ik van genieten."

Iemand aanmelden voor deze rubriek? Mail alle gegevens naar: redactie.ves@persgroep.nl

Reageer als eerste
Meer berichten