Logo vechtstroom.nl


Bruce uit Maarssen is één van de vluchtelingen die zijn verhaal vertelt in Humanity House, ook te beluisteren op een podcast.
Bruce uit Maarssen is één van de vluchtelingen die zijn verhaal vertelt in Humanity House, ook te beluisteren op een podcast. (Foto: Humanity House)

Bruce uit Maarssen is museumstuk in Den Haag

Het Humanity House in Den Haag is een museum waar je zelf kunt ervaren hoe het is om te moeten vluchten. Ook zijn er acht gevluchte mensen als 'vaste collectie' te zien. Hun verhalen bieden je een unieke blik op het leven van een vluchteling. Bruce uit Maarssen is één van deze acht mensen.

MAARSSEN - Het verhaal van Bruce is nu ook te horen in de Humanity House-podcast, die gisteren op 20 juni werd gelanceerd, op Wereldvluchtelingendag.

Het perspectief van een vluchteling beleef je in het Humanity House via een ervaringsreis, die je laat zien en horen hoe het is om te moeten vluchten uit oorlog of conflict. Sinds februari ontmoet je (virtueel) na deze ervaringsreis acht vluchtelingen, van 12 tot 45 jaar, die hun indrukwekkende verhaal delen.

Bruce uit Nigeria, die nu in Maarssen woont, is één van hen. Hij vertelt hoe hij als kindsoldaat in Liberia moest vechten. Zie daarvoor ook zijn introductiefilmpje op vimeo.

'Nooit eerder waren zoveel mensen op de vlucht'

Lisette Mattaar, directrice Humanity House, benadrukt de maatschappelijke bijdrage van het museum. "We zijn erg trots op de acht hoofdrolspelers die participeren in ons museum. In de media wordt veel geschreven over vluchtelingen, oorlog en conflict. Nooit eerder waren er zoveel mensen op de vlucht."

"Desondanks komen we in het dagelijks leven niet snel in aanraking met de gevoelens en ervaringen van iemand die noodgedwongen zijn land heeft moeten verlaten. Wij hopen dat ons museum mensen bewust maakt van het feit dat een goed leven niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Hopelijk zet dit aan tot begrip en respect".

Podcast

De Humanity House-podcast is een online uitbreiding op de verhalen die je in het Humanity House-museum kunt zien en horen en gratis te beluisteren is via humanityhouse.org/blog-podcasts. Ook is de podcast van 20 t/m 30 juni in een speciale podcastbooth te beluisteren in het Atrium van het Stadhuis in Den Haag.

Mattaar: "Met de podcast hopen we ook buiten onze museummuren duizenden mensen te bereiken."

Over het Humanity House

Het Humanity House is opgericht door het Rode Kruis en de gemeente Den Haag. Het museum trekt jaarlijks zo'n 40.000 bezoekers en herbergt ook een debatplatform en een educatiecentrum rondom humanitaire thema's gekoppeld aan vluchtelingen, noodhulp en mensen in oorlog en conflict. Meer info: www.humanityhouse.org

reageer als eerste